Takaisin

Suomen historialliset maakunnat ja niiden vaakunat

Suomen maakuntien vaakunat ovat syntyneet pääosin 1500-luvulla. Pyrkimyksenä näyttää olleen, että eri maakuntien vaakunat erottuisivat mahdollisimman selvästi toisistaan. Kun vertailemme näitä vaakunoita toisiinsa voimme havaita, että suunnittelussa on onnistuttu hyvin.

Maakuntavaakunoiden syntyaikoina maakunnat olivat Suomen hallintoalueita, eli linnaläänejä. Koska myöhemmin läänijaot eivät enää noudata niiden rajoja, tulee meidän puhua historiallisista maakunnista ja niiden vaakunoista.

Maakuntien vaakunoita käytetään edelleen varsin runsaasti eri yhteyksissä mm. viranomaisten sineteissä. Suomen valtion heraldinen lautakunta on suositellut maakuntavaakunoiden käyttöä myös vapaassa kansalaistoiminnassa.

Tyylittelynvapaus

Vuosisatojen kuluessa ovat monet taiteilijat tyylitelleet maakuntatunnuksia kunkin aikakauden tyylille ominaisella tavalla. Heraldikko Ahti Hammar on toteuttanut  1963 yhdeksän historiallista maakuntavaakunaamme oman näkemyksensä mukaan, jolloin ne saivat lisää ryhtiä ja loistokkuutta. Kansainvälisestikin korkealle arvostettu suomalainen heraldinen taide elää näissäkin vaakunoissa parhaimmillaan.